Akne arr

Akne Arr og Pigmenter

Akne arr – kan man bli kvitt arr fra kviser?

Kanskje det vanskeligste å håndtere ved akne, enten man har en kvise nå og da, har store utbrudd, eller tidligere har vært plaget av akne, er arr, rødhet og misfaring i huden. Det kan virke som det tar evigheter før det forsvinner. Er det hjelp å få?
Les videre og lær litt hvordan dette fungerer, hva som funger og ikke, og hvordan forhindre å få arr etter akne fra starten av utbruddet.

Det er veldig viktig forstå at behandling av akne arr og behandling av kviser er to forskjellige behandlinger. Produkter som er effektive for å tørke ut og behandle kvisene, cystiske eller hvite, er ikke nødvendigvis de samme produktene man bruker for å lysne arr eller behandle akne arr. Det finnes også en del produkter og tiltak som forhindrer arr og skorper, så forebygging er nøkkelen her, hindre dannelse avskorper, mykgjøring av skadet vev/skorper, solpåvirkning når man har sår og utbrudd, og ikke plukke på skorper eller kvisere er noe av dette.

Hvordan får man akne arr?

Kort fortalt, arr er et resultat av en skade i huden. Når man får akne, er det en oppsamling av bakterier og sebum under huden som forsårsaker denne skaden. Når det blir en betennelse, reagerer kroppen med å sende hvite blodceller og inflamatoriske molekyler til skadestedet. Disse kan bli på ”skadestedet” i flere uker for å lege området og forhindre/behandle infeksjonen. Etter en infeksjon er leget, blir ikke det skadede vevet helt som før. I alvorlige tilfeller av akne, og det har vært store infeksjoner/betennelser i dype lag av huden, kan vevet være ødelagt og man får permanente arr.

AKNE ARR OG MISFARING KAN BEHANDLES.

Når vi tenker på akne arr, er det første man tenker på er de flate, røde eller brune merkene som kvisene etterlater seg. Det tekniske navnet på dette er en ”macule”. Som regel får man ikke noe permanente merker på huden etter kviser, og dette er ikke et reelt arr, selv om det kan ta noen måneder før det er helt borte. Post- flamatorisk pigmentering er en mifarging av huden, hvor en betent kvise har blitt leget. Soleksponering kan forsinke legingen og lysneprosessen ganske mye. Vi kan hjelpe deg å velge det beste regimet for produkter som både forhindrer og reduserer misfaring betraktelig.

KAN SORTE PRIKKER GI ARR?

Sorte prikker oppstår når døde hudceller, fett fra huden og talg tetter porene. Når dette fettet oksiderer med luften, skifter dette farge og ser svart ut. Sorte prikker kan ikke i seg selv gi arr, men hvis man klemmer og plukker på den, kan dette forårsake permanent skade. Dersom man bruker gode produkter og ikke plukker, kan dette minimere skader i huden.

STORE PORER, KAN JEG BLI KVITT DEM?

Store porer er ikke akne arr, og er ikke et direkte resultat av å klemme på kviser. Store porer er I hovedsak genetisk og kan ikke “lukkes”. Olje og skitt kan strekke porene og gjøre dem større, men skikkelig rens, skrubb/eksfoliering og behandle dem med leire – baserte masker, så kan porene strammes midlertidig opp og rene porer gir et mykere og glattere utseende.

SLUTT Å KLEMME! LETTERE SAGT, ENN GJORT!

Plukking og klemming av akne og sorte prikker kan fore til en dypere infeksjon og skade I huden, ikke bare I selve poren hvor betennelsen sitter, men også I den friske huden rundt kvisene. En regelmessig hudpleie time, vil fjerne opphopning av talg og fett, gjerne hudceller og minimere akne utbrudd, slik at du har letter for å ikke plukke på egen hand. Hudpleiere er lisensiert og utdannet til å plukke på huden i renslige omgivelser og med desinfiserende midler, for å unngå å skade huden.

ANDRE TYPER AV AKNE ARR

De mest alvorlige akne arrene, kalles “istapper”, bedre kjent som krater og groper i huden. De kan være overfladiske eller dype, slik som istapper. Dette er arr som kommer av at vevet er skadet av dype betente, gjerne cystiske akner. Dersom du opplever slike dype akne, oppsøk en hudpleier forå minimere skade og arr i huden.

Atrophic Macules

Disse arrene er myke og knudrete, og kan bli blå/mørke av utseende, fordi blodårene ligger rett under arret.

Follicular Macular Atrophy

Dette er små, myke prikker/nupper som ser ut som små hvite kviser, som ligger rett under hudoverflaten. Disse kommer oftes på rygg eller brystet.

Depressed Fibrotic Scars

Generelt veldig store, dype og skarpe. ”Istapp- arr” utvikler seg ofte av slike kviser, siden de går så langt ned i vevet.

Soft Scars

Disse arrene har skrånende eller rullende kanter som synes å fusjonere med normal hud. Som oftest er de små og sirkulære eller lineær.
Som oftest har ikke produkter man kjøper over disk, produkter som behandler alvorlig akne arr, hvor det er skade I vevet. Du bør ta kontakt med din hudpleier for å få Collagen injeksjoner, dermbrasjon eller laser behandling, for å nevne noe.

Se flere produkter som behandler og forebygger arr og pigmenter på Karma.no>>

Glycolic Foaming Cleanser
En konsentrert og lett skummende ansiktsvask som dyptrenser og gir en mild eksforliering av huden. Avhenigig av hudtype og tilstand, kan du bruke dette produktet en gang per uke, dersom du er tørr, og oftere hvis du har fet hud.
Gå til karma.no for å kjøpe dette produkter>>
   
 
Glycolic Acid Toner
En alkoholfri, forfriskende toner som inneholder en liten andel Glycol syre, som gir en mild lysnende effekt og eksfoliering for sensitiv og tørr hud.Gå til karma.no for å kjøpe dette produktet>>
   
   
   
 
Whitening Mask
Dette er en leirebasert mske som strammer opp og renser porene, samtidig som at bontanisk lakris ekstrakt, mulberry estrakt og Kojic Syre jobber med å bleke misfarging. Den er veldig mil og effektiv, også på akne arr.Gå til karma.no for å kjøpe dette produktet>>
   
 
Healing Cream
Mygjørende og beroligende krem for akne utbrudd og hud som trenger å helbredes, roes ned. Den inneholder ikke olje, er basert på sulfur, og en naturlig ikke- flammatorisk botanisk Peru Balsam. Bør brukes på røde, irriterte områder, sammen med din daglige fuktighetskrem. Du kjenner at huden umiddelbart roer seg ned når du tar den på.Gå til karma.no for å kjøpe dette produktet>>
   
   
 
Drying Cream
En krem som roer ned og dekker umodne og modne kviser både på hudoverflaten eller under huden. Aloe basert og beroligende. Påfør kun et tynt lag rett på kvisen eller området som har utbrudd. Det å roe ned, tørke ut kvisene og unngå skorper er viktig for å unngå arrdannelse.Gå til karma.no for å kjøpe dette produktet>>
   
 
Healing & Soothing Mask
THealing & Soothing Mask fremskynder legningsprosessen dersom man lider av acne, samtidig som produktet behandler rødhet og irritasjon i huden. Produktet balanserer hudens naturlige fuktighet dersom man bruker produkter med formål å tørke ut huden for å redusere forekomster av acne. Produktet tørker ikke ut acne, men behandler huden rundt – for en mer balansert ansiktshud. Masken fungerer godt sammen med Healing Cream og forebygger arr pga kviser og uren hud.Gå til karma.no for å kjøpe dette produktet>>
   
 
   
   
 
Temporary Lifting Mask
Denne masken er den mest effektive masken forå stramme opp porer og stramme opp slapp og livløs hud. Denne masken brukes ofte i proffesjonelle behandlinger og gir en umiddelbar virkning på huden. Veldig fin å bruke når man skal noe spesielt og ønsker seg en liten brush up av huden.Gå til karma.no for å kjøpe dette produktet>>

   
   
 
Hva mer kan du gjøre for å unngå akne arr?

  • Røyking er den faktoren som gjør huden mest utsatt for akne arr. Røyking minsker hudens oksygen reserver og holder giftene i porene og gir skader av frie radikaler. 
  • Ikke knip på kvisene, la professjonelle gjøre det skikkelig og på en slik måte at du unngår arr og spredning av aknene.
  • Behandle akneutbrudd, spesielt de dype cystiske aknene ved første lille tegn, slik at de kan begynne å helbredes før de er ute av kontroll.
  • Begrens eksponering i solen og bruk full sun- block, sepesielt hvis du bruker reseptbelagte aknemedisiner. 
  • Ikke bruk agressive skrubber i ansiktet. De kan lage pittesmå sår, og gjør at det kan ta lenger tid å heale huden igjen. Det kan også spre bakterier til andre steder.

Stikkord: , , , , , , ,

Kategorier: Akne arr

Forfatter:karmablogg

Dette er bloggen for karma.no- beauty inside out!